De Start. De doopsgezinde gemeente Baarn-Soest is in het begin van de 20ste eeuw begonnen onder de vleugels van de gemeente Huizen-Hilversum. In1909 kreeg Baarn een eigen kring en ook een vertegenwoordiger in de kerkenraad van Hilversum.
In 1909 ontvingen doopgezinde inwoners van Baarn een brief van de Doopsgezinde gemeente Huizen-Hilversum, met als aanhef: “Aan alle te Baarn gevestigde Doopsgezinden”.  In deze brief meldt men dat de Kerkenraad van de gemeente Huizen-Hilversum met het bestuur van het Departement Baarn der maatschappij tot Nut van ’t Algemeen een overeenkomst heeft getroffen, die de Kring Baarn toestaat de grote leeszaal van het Nutsgebouw te gebruiken voor godsdienstoefeningen. 

“Op 20 juni 1909 werd door
Ds. P Oosterbaan van Hilversum de eerste godsdienstoefening geleid voor den doopsgezinden Kring te Baarn.” Met deze dienst begonnen de Doopsgezinden in Baarn en Soest aan hun weg naar zelfstandigheid.
In de de beginperiode werd er in Nutsgebouw één maal per maand een dienst gehouden.
Deze diensten werden tot 1928 in de grote leeszaal van het Nutsgebouw aan de Penstraat gehouden.

Foto Nutsgebouw: Historische Kring Baerne

In 1921 liet de Doopsgezinde Gemeente Baarn – Soest zich bij de Algemene Doopsgezinde Sociëteit in Amsterdam inschrijven als zelfstandige gemeente. 
Het kerkgebouw werd gerealiseerd in 1928.